Details

Keywords Change this

Fire Station

Project timeline

1989 – 1994

Type

Infrastructure

Location Change this

Charles-Eames-Straße 1
79576 Weil am Rhein
Switzerland

Current state

Original

Architect Change this

Client Change this

Rolf Fehlbaum, Vitra International AG
www.vitra.com

Vitra Fire Station Change this

Weil am Rhein, Switzerland
by Zaha Hadid Change this
1 of 12

Description Change this

The Vitra Fire Station in Weil am Rhein was Zaha Hadid's first built project. The relatively small structure serves as a showcase for the unusual shapes and angles that architectural critics had admired in her conceptual work throughout the 1980s, with un-built projects such as her winning entry for the Peak International Design Competition for Hong Kong in 1983.

Constructed as a working firehouse within the Vitra furniture design and manufacturing complex (after a fire some years earlier proved the need for such a structure), the building was intended to serve all of Vitra's buildings which at the time fell outside the range of neighboring fire districts. The firehouse thus became part of Vitra's program of building structures by world renowned architects, including Tadao Ando's Conference Pavilion, Frank Gehry's Design Museum and Alvaro Siza's Production Hall.

When in use the firehouse was staffed by volunteers who worked in the Vitra factory. The building functioned as a firehouse until the fire district lines were re-drawn and the Vitra complex was finally covered by a nearby fire department. This rendered the building partially obsolete, and it was for this reason (and not the rumored error on Hadid's part of not allowing enough room in the building to house fire trucks) that the building is now used by Vitra as a showplace for part of its permanent collection of chairs.

As can be expected, the inside of the building is as imaginative as the outside, with multiple optical tricks being played on the viewer especially in the bathrooms of the downstairs portion of the building. Hadid's interplay of angles and use of color makes the building's interior as visually interesting as the outside without making it unnecessarily busy. Aside from the obvious appeal of the building's outside, it should be noted that the back of the building also features poured concrete benches which mirror the buildings more sculptural qualities. The rear end of the building also features an interesting connection to Le Corbusier's Notre Dame du Haut, whereby Hadid seems to evoke the front end of a large ship, with its sharp end and exaggerated height.

Sources

Comments

Register to join to conversation.